Koronavirüs  ile Anksiyete-Kaygı, Panik Atak ve OKB’li Kişiler Nasıl Başedebilir?

Koronavirüs  ile Anksiyete-Kaygı, Panik Atak ve OKB’li Kişiler Nasıl Başedebilir?

Koronavirüs (Covid-19) yeni bir sorunu dünya çapında başlattı diyebiliriz. Birçok hastahanenin acil servislerinde, büyük bir kaygı ve panikle hastahanelerdeki görevli doktorlara “bana koronavirüs bulaştı, hemen beni karantinaya alın” diyen kişiler giderek artmakta bu durum da hem bu kişileri riske atmakta hem de sağlık sistemini kilitlemektedir. Çünkü stres atağı ya da panik atak, kişiye koronavirus pozitif oldugunu düşündüren semptomlar üretebilmektedirler.

Koronavirüs tehlikesinden dolayı online terapi hizmeti alabilirsiniz…

Bu yazımda değinmek istediğim konu, anksiyete , kaygı bozukluğu,  panik atak , panik bozukluğu, OKB, gibi öyküleri olan danışanlar icin birkaç uyarı, hayatlarını kolaylastıracak bazı tavsiyeleri içeriyor. Öncelikle koronavirüs ciddi düzeyde haklı olarak kaygılanmamıza neden olacak türden bir hastalık.

Bu süreçte sürekli olarak televizyon ve sosyal medyada koronavirüslü hastalar ile ilgili dehşet verici haberler seyretmiş, bir arkadasınızın paylastığı, nefes darlığı çekerek birden ölen birisi ile ilgili ürkütücü bir video da izlemiş olabilirsiniz. Bütün bu haber ve görüntüler moralinizi ve ruhsal dünyanızı alt üst etmiş şeklinde sürekli olarak başınıza gelecek felaket senaryolarını düşünmeye başlamış olabilirsiniz.

İşte tam bu senaryo ve düşünceler aklınızdan geçerken o anda ter basmaya başlıyor, ve ateşiniz artmaya başlıyor! O da ne, bu yetmez gibi şimdi de nefes darlığı başlıyor üstüne!
Kafanızda ilk olarak çakan şimseğin çıkardığı ses aynen şunu söylemeye başlyıro size:

Aman Allahım…! Koronavirüs bulaşmış bana, kurtarın beni..!”

İşte tam bu esnada artık ankisyete-kaygı ve stres atağı geçirmeye başladığınız için  çok kaygı ve stres atağı ile mücadele etmenin fiziksel belirtilerini sonuna kadar hissetmeye başlayabilirsiniz, ki bu sinir bozucu bir şekilde Koronavirüs semptomlarına benzeyebilir.

Zihnimiz, gerçek ve algılanan tehlike arasında ayrımı özellikle stres anında tam olarak yapamaz ve bir tehdit algıladığında, kendini savunmasız hissettiğinde, böbrek üstü bezlerimizden yoğun sekilde stres hormonu –kortizol hormonu vudumuzda salgılanmaya başlar. Bu da daha fazla kaygıya neden olur ve sıklıkla göğüs ağrısını, nefes darlığını ve sıcak basması hissini tetikler.

Anksiyete ve panik atak öykünüz varsa, “yaşadığınız belirtilerin” virüse yakalandığınızdan daha fazla “psikosomatik belirtiler” olduğunu kendinize mutlaka hatırlatın. Benim bedenim stresi hızlı şekilde bedensel semtomlara çevirebiliyor zaten. Bu belirtiler “panik atağımın belirtileri olabilir.” diye mutlaka hatırlatma yapmak zorundasınız…

İlk yapacağınız sey, normalde panik atak veya anksiyete nöbeti geçirdiğinizde sizi rahatlatan şey ney ise ona yapmak ve onlara sarılmak!..Burada önemli bir ayrım yapmak zorundasınız…Özellkle yaşadığınız semptomlar panik atak ya da stres atağı belirtileri ise biraz hareket ettiğinizde, yürüyüş yaptığınızda ya da zihninizi başka bir etkinlik ile meşgul ettiğinizde belirtiler azalıyorsa, yaşadığınız bu belirtiler koronavirüsünden kaynaklı değil, stres atağından kaynaklanıyordur.

Hızla alıp verdiğiniz nefesini yavaşlatmayı deneyebilir…Zihninizi ve vücudunuzu gevşetmeyi deneyebilirsiniz…Yürüyüş yaptığınızda, ya da belli, süre yavaş ve sakin hareket ettiğinzide, nefes eksersizleri ile kendinizi yavaşlattığınızda ve bedeninizi gevşettiğinizde, zhinizi başka bir şeyle meşgul ettiğinizde…yani kısaca zihnizi ve bedeniniz rahatladıktan sonra, kendinizi az önceki yaşadığınız ana geri getirebilirsiniz…ve göreceksiniz ki, koronavirüs sandığınız semptomların yok olduğunu ve rahatladığınızı fark edeceksiniz…

Panik atak geçirdiğinizin farkındaysanız ve durumunuza eşlik eden özellikle kuru öksürük veya ateş olmadan aniden göğüs ağrısı veya nefes almada güçlük yaşıyorsanız, virüs bulaşmış olması olası değildir, bunu mutlaka bir kenara not edin….Heryeşe rağmen kaygınızla başedemiyorsanız psikolog desteği ya da online terapi desteği almaktan çekinmeyin.

Önemli not: Gerçek virüs semptomlarını panik atağınızın ya da anksiyete nöbetinizin ürettiği sahte semptomlardan ayırmakta zorlanıyorsanız mutlaka profesyonel bir destek alınız.
Ne olursa olsun, riskli bir durumda, doktordan veya profesyonel bir sağlık organizasyonundan destek almak için çekinmeyiniz. 40 derece ateşiniz varsa ama aynı zamanda nefes almakta güçlük çekiyorsanız panik atak gecirmiyorsun demektir.

Ayrıca kaygı bozukluğu, panik atak tedavisi için özellikle online terapi psikolog desteği alabilirsiniz. Online terapi ile uzaktan whatsapp ya da skype ile görüntülü olarak evinizden online psikolog hizmeti almak mümkün.

Dünya sağlık örgütünün, coronavirus pandemisi boyunca akıl sağlığını koruma ile ilgili genelgesi için tıklayınız.

Koronavirüsle İlgili Dünya Sağlık Örgütünün Bilgilendirmesi

Bir Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Translate »
Scroll to Top