EMDR İle Fobi Tedavisi

Korkular ve Fobiler için EMDR Tedavisi

 EMDR tedavisi ile siz de fobilerinizden kurtulabilirsiniz. EMDR  tedavisi fobilerin tedavisinde oldukça etkili kanıtlanmış bşr terapi yöntemidir.

EMDR terapisi yapan psikolog ve klinik tecrübesi olan bir bir terapist ile fobilerinizden kurtulmanız mümkün.

Eğer gerçekten tehlikeli olmayan bazı nesneler veya durumlardan aşırı ve mantıksız bir korku göstermeye başladığınızda, çevrenizdeki insanlar ne yaşadığınıza anlam veremezler. Ama bu süreçte mantıksız gibi görünün korktuğunuz şeyler aslında size göre oldukça gerçektir hatta hayati derece korkutucudur. İşte tam bu nedenle kişilerarası ilişkileriniz bozulabilir. Örneğin; Bir şirkette yönetici iseniz bir iş görüşmesi için buluştuğunuz mekânda evcil ve zararsız bir köpeğin ayaklarınıza o an birden sürtünerek geçmesi sizi masadan fırlatacak kadar korkutacaktır. Herkes size “küçücük bir köpek” “sana nasıl zarar vermez korkmanız gereksiz” derken kimse sizin canınızla uğraştığınızın farkına bile varmayacaktır.

Eğer spesifik bir fobinizin olduğunu düşünüyorsanız aşağıdaki spesifik/özgül fobinin özelliklerini yaşıyorsunuzdur:

Özgül Fobinin ana özellikleri

 Korkunun belirli ve sınırlı bir dizi uyaranla (örneğin yılanlar, köpekler, kediler, enjeksiyonlar vb.) ortaya çıkmasıdır.

  • Kedi fobisi
  • Köpek fobisi
  • Yılan fobisi
  • Yükseklik fobisi
  • Kapalı alan fobisi
  • Örümcek fobisi gibi belirli bir nesne, canlı ve duruma geliştirilmiş olmalı.

 Yukarıda sayılan uyaranlarla yüzleşmek yoğun korku ve kaçınma davranışı ile sonuçlanıyorsa

 Korkunun, çevrenin ve faktörlerin tüm özelliklerini hesaba katarak, durumun gerçek tehdidi veya tehlikesiyle “orantısız” olması. Örneğin bağlı olan kulübesinde sakince uyuyan bir köpeği görünce bile çok korkmak gibi..Ya da televizyonda havlayan bir köpeği görünce birden irkilme…Kişi bu durumların hiçbirinde korkuğu şeyin kendisine gerçekte zarar vereceğini mantıklı olarak düşünemez ama korkmaktan kendisini alamaz.

 Özgül fobinin teşhisinin konması için aşağıdaki semptomların en az 6 aydır mevcut olması gerekir. DSM-5’e göre   aşağıdaki beş ana kategoride özgül fobi alt tipleri listelenmektedir:

  • Hayvan türü (örümcekler, böcekler, kediler, kemirgenler, yılan, kuş, balık vb.)
  • Doğal çevre (yükseklik, su, fırtına, karanlık vb. fobiler)
  • Durum (kapalı alan fobileri, arabaya binme fobisi, uçak fobisi, asansör fobisi, vb.)
  • Kan, yaralanma, enjeksiyon (enjeksiyon/iğne yapılma fobisi, kan görme, ameliyat vb.)
  • Diğer tipler (boğulma, kusma, bir hastalığa yakalanma, vb.)

 

Fobilerin nasıl başladığına ilişkin yapılmış olan araştırma sonuçları ilgili fobinin, özellikle tehdit edici bir durumla karşılaşıldığında son derece yıkıcı duygusal tepkilerin (yani çaresizlik) spesifik fobinin oluşması için en büyük potansiyel etkene sahip olduğunu göstermektedir (Oosterink, de Jongh ve Aartman, 2009). 

Bazı spesifik fobiler (örneğin, boğulma korkusu, trafik kazaları ve diş tedavisi içerenler ), travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ile birlikte hayatı tehdit eden çok ciddi travmatik olayların, fobik durum veya nesne tarafından tetiklenebilir (de Jongh, Fransen, Oosterink-Wubbe ve Aart-man, 2006).

Göz hareketleri ile duyarsızlaştırılması ve yeniden işleme olarak bilinine EMDR terapisi   acı çeken danışanlarda oldukça etkili olabileceğini göstermektedir. Korku ve fobilerden (de Jongh, ten Broeke ve Renssen, 1999).

 EMDR Terapisi, yüksek anksiyete düzeylerine, travmatik bir kökene veya belli bir başlangıç noktasına  sahip fobik durumlar için özellikle yararlı olabilmektedir. Bu travmatik olaylarda hapsedilmiş anıların yeniden işlenmesi sonucu çözülerek fobiler tedavi edilebilmektedir. (Jongh ve diğerleri, 2002).

Bu yazımda, EMDR Terapisinin belirli korkuların ve fobik durumların tedavisinde nasıl uygulanabileceğini göstermektir 

EMDR Terapisi seyahat korkusundan ve seyahat fobisinden muzdarip 184 kişi üzerinde oldukça etkili sonuçlar bulunmuştur.  Bu etkiler 12 aylık takipte hala anlamlıydı. Yani kişiler artık rahatça uçakla uçabiliyorlardı.

Teşhis Süreci

Terapist anksiyete neden olan ve bunu devam ettiren faktörlerden haberdar değilse, bir korkunun veya fobik bir durumun tedavisi başlatılamaz. Bu nedenle, terapistin ilk görevlerinden biri gerekli bilgileri toplamaktır. İlk görüşmede bu durumlar tespit edilmelidir. Bu klinik görüşmenin iki önemli amacı vardır:

  1. İkincil kazanç sorunları  da içeren çeşitli olası sorun alanlarındaki faktörlerin etkileşimi hakkında bilgi edinmek; 

Yani, danışanın bu fobiye verdiği tepkilerin onu  sorumluluk almaktan kurtaran, istemediği belirli durumlardan kaçınabilmesini kolaylaştıran ya da  başkalarından daha fazla dikkat ve ilgi almasını sağlayan sonuçlarla birlikte değerlendirir.     

  1. Bu danışanların birçoğunun sahip olduğu birbiriyle ilişkili sorunların ve tanıya özgü fobiyle nasıl ilişkili olduklarının göreceli önemini belirlemek. 

Örneğin,     bir danışanın klostrofobisinin çok spesifik olmaması ve çeşitli durumlarda ortaya çıkması olabilir; bu durumda,  genellikle daha ayrıntılı tedavi gerektirdiğinden, teşhis panik bozukluğu olasılığını düşünmek (veya ortadan kaldırmak) daha akıllıca olabilir.

Teşhis sürecinin güvenilirliğini daha da arttırmak için, genellikle geçerli ve standart teşhis önlemlerinin kullanılması arzu edilir. Bunlar, kaygının şiddetinin net bir resmini elde etmede, diğer olası sorun alanlarını tespit etmede ve tedavinin seyrini değerlendirmede yardımcı olabilir

Bir diğer önemli faktör danışanın motivasyonudur. Örneğin, danışanın bu zamanda neden tedavi aradığını bulmak çok önemlidir. Motivasyonu etkileyen farklı konular şunlardır:

  • Gönülsüz/Biri ya da başkasının zoru ile tedaviye gelmesi. Danışanın fobi tedavisine kendisinin ya da başkasının zorlaması ya beklentisi ile gelmesi tedavinin etkinliğinde belirgin bir fark yaratabilir (örn. “Karım bu korkumu yenmezsem beni terk edeceğini söyledi” gibi).
  • Geçmişteki terapi deneyimi. Ayrıca, danışanın geçmişteki terapi deneyimleri tedaviye yönelik tutumlarını belirleyebilir. Sebep ne olursa olsun, geçmişte işe yaramadıysa, nedenini bulmak ve gerçekten korkutucu isteksizlik ve çaba sarf etmesi arasında ayrım yapmaya çalışmak yararlı olacaktır.
  • Psikiyatrik sorunların eşlik etmesi. Terapist, şiddetli depresyon gibi eşlik eden psikiyatrik hastalıkların motivasyon eksikliğine katkıda bulunabilecek bir faktör olabileceğinin farkında olmalıdır.
  • Düşük benlik saygısı. Fobisi olan kişinin, düşük benlik saygısı varsa öncelikle terapinin konusu düşük benlik saygısını tedavi etmek olmalıdır. Çünkü danışanın düşük benlik saygısı danışanın kaçınma davranışına büyük ölçüde katkıda bulunacak ve sorunun çözülmesini oldukça zorlaştıracaktır.

Fobi ile İlgili Öykü Alma

Tetikleyici  Durumları Belirleme (Koşullu Uyaranlar)

Değerlendirmenin önemli bir amacı , semptomların ortaya çıktığı mevcut durumlarla ilgili, fobinin kötüleştiği veya azaldığı dönemler ve durumlar hakkında ve dış ve somut (ayırt edici) kaygı uyandıran ipuçları veya koşullu uyaranlar hakkında bilgi toplamaktır.

 Terapist ayrıca kritik iç ipuçları, örneğin belirli beden hisleri (örn. Çarpıntı), görüntüler ve olumsuz benlik ifadeleri hakkında da bilgi toplar.

Danışanın Fobi İle Karşılaştığında Beklediği Kaçınmaya Çalıştığı Olumsuz Senarya veya Felaketi Belirleyin (Koşulsuz Uyarım)

Danışanın korkularının veya fobisinin dinamiklerini anlamak için, sadece fobik nesnenin veya durumun bir korku tepkisini  uyandıran yönlerini değil, aynı zamanda danışanın korktuğu şeyle kendisi ile karşı karşıya kaldığında tam olarak ne olmasını beklediğini belirlemek gerekir. Daha sonra üst düzey koşullanmalar belirlenmelidir: Örneğin, bir köpek fobisi, bir köpeğe çok yaklaşırsa, sadece köpeği gördüğü durumlarda (üst düzey koşullanma) bile kendisine saldıracağına inanabilir.

EMDR Terapisi ve Anksiyete Bozuklukları             

Bir enjeksiyon/iğne vurulma/ya da kan verme fobisinde, danışan kanı çekilirse, bayılacağını ya da iğnenin kolunda kırılacağına inanabilir.

Bu tür bilgileri ortaya çıkarmak için en yaygın olarak kullanılan yöntem, danışanın  varsayımsal durumlar bağlamında çerçevelenebilecek bir dizi açık uçlu soru sormaktır:

(ör. “Kan verirken, olabilecek en kötü şey nedir? Bir köpeğin sizi ısırmasında en kötü senaryo nedir?”) veya Diş doktorunuz ile son randevunuz sırasında ne olabileceğini düşündünüz?). danışanın  felaket senaryosu hakkında belirsiz kalırsa (örneğin, “Tam o anda en kötü ne olur”), daha spesifik sorulara yanıt alabilmek oldukça  yararlıdır (örneğin, “Tam olarak ne olacak?” spesifik bilgiler şu şekilde olabilir:

bayılırım,” “öleceğim”, “boğulurum” vb.

Danışanın  korktuğu felaketin zihinsel temsili olan koşullu uyaranlar (örmeğin sadece köpeğin görüntüsü gibi) otomatik olarak olumsuz bir duygusal tepki uyandıracağını lütfen unutmayın . Bu bilgilerin nereden geldiği her zaman açık değildir; yani, danışanın  felaketinin (örneğin bayılma, ağrı, vb.) nasıl olduğu,  ne zaman ve nasıl öğrendiği gibi. Terapist , danışanın  korkusu veya fobisi için zemin hazırlamış olabilecek aşağıdaki olası olayların farkında olmalıdır :

  1. Danışanın  bir zamanlar kendini tecrübe ettiği üzücü bir olay Örneğin, erken yaşta bir enjeksiyonla (travmatik deneyim) ilgili olarak bayılmış olabilir.
  2. Bu korkunç olaya birkaç kez tanık olmuş olabilir(dolaylı öğrenme). Örneğin, annesinin bir iğneye karşı son derece korkutucu tepkisi.    
  3. Danışanın bu tür olaylarla ilgili olumsuz vehoş olmayan ya da şok edici, tehlikeli bir olayla ilgili şeyler okumuş  olabilir (olumsuz bilgi).    

  Felaketin Geçerliliğini Değerlendirme

Bir danışanın  korkusunun veya fobisinin şiddeti, uyaran ile danışanın beklenen olumsuz sonucun gerçekte ortaya çıkma olasılığı arasındaki ilişkinin gücüne yansır . Bu ilişki basit bir felaket derecesi geçerliliği kullanılarak değerlendirilir (bu durumda, bir “Eğer öyleyse- O zaman” formülü kullanılarak koşulsuz ve koşullu  uyaran arasındaki ilişkinin gücünü  0 ile 100 arasında bir oranda ifade eden felaketin geçerliliği belirlenir.

 Örneğin, EĞER (… “Bir enjeksiyon iğnesi vücuduma girerse,” Koşulsuz Uyaran), O zaman (… “Ben bayılırım”). Her EMDR seansından önce ve sonra böyle bir derecelendirme elde edilebilir. EMDR tedavisinin genel amacı fobik durumunun, danışanın felaket derecesinin olabildiğince düşük olduğunu gösterene kadar tedaviye devam etmek olacaktır.

Korku veya Fobi Hakkında Bilgi Verme

Nesnenin, hayvanın veya durumun tehlikesi hakkında yeterli bilgi yoksa ve danışanın bununla ilgili irrasyonel ve hatalı inançları varsa – terapistin aksi yönde uygun ve onaylayıcı olmayan bilgi sağlaması çok önemlidir . Bununla birlikte, bazı danışanın başlangıçtaki gariplikten veya bu tür bir eğitime olan ihtiyaçtan ötürü yönlendirilmesi gerekmektedir. Örneğin, danışanın fobik nesneler hakkında bilgi eksikliği (örneğin, uçaklar ve güvenliği hakkında) bir rol oynayacaksa , önce bu konuda biraz zaman harcamak akıllıca olabilir ve burada uygun okuma materyali sağlanmalıdır..

Uygun ve Uygulanabilir Bir Tedavi Hedefi Belirleme

Basit hedeflerden daha genel veya karmaşık hedeflere kadar çok çeşitli tedavi hedefleri vardır. İğne fobisi olan bir birey için sınırlı bir hedefe örnek olarak parmağınızı batırırken, daha genel bir hedef, kendinden emin ve rahat bir şekilde otururken, iğne ile kan aşınması olabilir. Genel olarak, tedavi, anksiyete ve kaçınma davranışlarını kabul edilebilir bir düzeye indirmeyi ve nasıl başa çıkılacağını öğrenmeyi amaçlamaktadır. Hedefler, hem terapistin danışanın tek bir terapi seansı sırasında neyi başarmasını istediği hem de danışanın doğal durumlarda tam olarak ne yapması gerektiği ile ilgili olarak formüle edilebilir.

 Açıkçası, tedavi amacı danışan ile istişare halinde belirlenir ve hem danışanın motivasyonuna düzeyine hem de terapistin gerçekçi olarak neyin mümkün olduğuna dair klinik yargısına bağlı olacaktır. 

Ne olursa olsun, bazen danışanın ulaşamayacakları yerde, gereksiz yere zor veya basit bir şekilde tehlikeli bir tedavi hedefi formüle ederler, örneğin köpek fobisi olan bir kişi gibi her türlü köpeği kendiliğinden evcilleştirme yeteneğini edinme hedefini belirler. Bununla birlikte, tedavinin daha uygun bir amacı, bir köpeğin görünümü nedeniyle yön değiştirmek zorunda kalmadan dışarı çıkabilmek olabilir. Terapist, her seansın hedefleri konusunda net olmalı ancak beklenmedik olaylara uyum sağlamaya hazır olmalıdır.

Koşullanma Deneyimi

Genel olarak, prosedüre ilişkin olarak, anlamlı ve rahatsız edici geçmiş olayların (yani, ilk, olası daha erken yardımcı deneyimlerin ve danışanın semptomları üzerinde kötü bir etkisi olan diğer ilgili olayların) anıları bir dizi için odak noktası olarak kullanılır. Her biri ayrı bir hedef anı içeren ayrı ayrı uygulanan sonraki EMDR Tedavisi (temel protokol) prosedürleri ile devam edilir.

Tanımlanması gereken ilk hedef başlangıç ​​noktasıdır; yani, korkuya neden olan (veya danışanın algısında açıkça kötüleşen) olayın anısı (örneğin, bir köpek fobisi durumunda bir köpek tarafından ısırılma veya korkunç bir tıbbi veya diş tedavisine yol açan tıbbi fobi).

Olası Önceki (Yardımcı) Yaşantıyı  Kontrol Etme

Bunun gerçekten ilk olay olup olmadığını kontrol edin. Değilse, korkunun ilk kez hissedildiği olayı tanımlayın.

İlgili Diğer Deneyimleri Belirleyin

Değerlendirme sadece fobinin kendi başına gelişmesine ilişkin deneyimlere değil, aynı zamanda korkuya katkıda bulunan diğer tüm anlamlı olaylara da odaklanmalıdır. Terapistin “ikincil hasar” olarak nitelendirilebilecek olayların ilgili anılarını kontrol etmesi gerekir; örneğin, danışanın küçük bir köpekle karşı karşıya kaldığında aşırı korku ile tepki gösterdiğinde akranları tarafından alay konusu olmak. Bu tür deneyimlerin bir bireyin kendi benlik saygısı ve genel olarak kendi değeri üzerinde bir etkisi olması muhtemeldir ve bu nedenle de ele alınması gerekebilir.

Aşama 2: Hazırlık

Yeniden işleme çalışmaları, uyum ve güven kurulana ve danışanın EMDR Terapisine girene kadar başlamamalıdır.

 Aşağıdaki senaryoda terapistlerin söyleyebileceğinin temel bir örneğini vermeye çalıştım. Açıkçası, travma ve travma çözümü hakkındaki mevcut bilginin yanı sıra danışanın yaşı ve fobinin gibi belirli kişilik özelliklerine bağlı olarak açıklama değiştirilebilir .

EMDR kullanılırken iyi yapılandırılmış bir başka kılavuz da danışanın EMDR Terapisine hazırlanmasıdır. Bu amaçla, danışanın kendi korku tepkilerinden “korkmadığından” emin olmak önemlidir , çünkü birçok fobi tepkisi kontrolü kaybetme gibi başka korkuları uyandırmaktadır. Eğer danışanın hiçbir zaman korku ile yeterince başa çıkamamışsa, herhangi bir travmatik hafızayı hedeflemeden önce bunların yapılması gerekir. 

Bununla başa çıkmanın faydalı bir yolu , EMDR Tedavisi gibi bir yöntem kullanılmadan önce kendi kendini kontrol prosedürlerini uygulamaktır. Özellikle, danışanı travmadan uzaklaştıracak “dikkat dağıtıcı” kullanımı konusunda eğitilmesi, danışanın hatalı inançlarına meydan okumanın bir yolu olabilir (örneğin, kaygısı üzerinde hiçbir kontrol sağlayamayacağı algısı ). Daha sonra tedavide, dikkat dağıtma acil bir kaygı yönetimi stratejisi olarak kullanılabilir. Dikkat dağıtıcı tekniklerin örnekleri arasında 7′ eksilterek 1000’den geriye sayım, ayrıntılı bir favori bir olumlu anısını hatırlama ve benzeri gibi zihinsel egzersizler sayılabilir . Bir çocuk söz konusu olduğunda, dikkat dağıtma tekniği, örneğin, alfabenin her harfiyle başlayan hayvanları düşünerek uygulanabilir.  Bir dikkat dağıtıcı kullanmanın faydaları , danışanın kullanımından emin olduktan sonra, bu becerilerin dikkatini olası katastrofik olaylarla veya kendi performansını değerlendirmeyle ilgili düşüncelerden uzaklaştırmaya yardımcı olmasıdır.

Kendini olası rahatsızlık ve seanslar arası rahatsızlıklara hazırlamanın ve öğrenilenlerle pratik yapmanın ne kadar önemli olduğunu açıklamak önemlidir . Bu, danışanın bu tür tekniklerin kullanımında yetkin ve kendine güvenme olasılığını artırır.

Kan veya yaralanma fobiklerinin kalp atış hızı ve kan basıncındaki ilk artışın ani bir düşüş ve bazen bayılma izlediği atipik bir semptom paterni gösterdiğine dair göstergeler vardır.

Bu gibi durumlarda, müşterilere Uygulamalı Gerilim Tekniği’ni öğretmek önemli olabilir,

Bu gerilme-gevşeme tekniği, danışanlara kan basıncındaki düşüşe karşı koyan kaslarını sıkılaştırmayı öğretir. Bu gerginlik-gevşeme döngüsü her uygulama seansı içinde birkaç kez tekrarlanmalıdır.  EMDR tedavisinin fiili olarak başlatılmasından önce gerilme-gevşeme tekniğinin,  uygulamaya başlaması istenmelidir. Uygulama gün boyunca birkaç kez yapılmalıdır. 

Aşama 3: Değerlendirme- Hedef Seçimi

Anının hedef görüntüsünü (sabit resim) seçin. 

EMDR Terapisi içindeki bilişlerin seçimi kendine özgü bir süreçtir ve büyük ölçüde danışana ve hedef olayın spesifik özelliklerine bağlı olacaktır. Örneğin, terapist bilişlerin aşağıdaki kriterleri karşıladığından emin olmalıdır:

Konuya uygunluk        

Şimdiye uygunluk

Hedef görüntüyle bağlantılı olma durumuna uygunluk

Şu anki durumu, geçmişte yaşananların “kontrolden çıkmıştım ” gibi, ” güvende değildim ” gibi bir geçmiş olayla ilgili mevcut inançla ilgili

Gerçek deneyimi, duygusal durum (ör. NC: “Ben çaresizim”) yerine bir inanç ifadesi (ör. NC: “Ben bir avım”) açısından açıklayın.        

Fobik durumların çoğunda travmatik anıyla ilişkili negatif kognisyon  “Çaresizim”, “Güçsüzüm”, Kontrol bende değil şeklindededir.

HAYVANLA İLİŞKİLİ FOBİ TİPLERİ

Negatif Kognisyon (NC)

Pozitif Kognisyon (PC)

Güçsüzüm

Kontrol altındayım

Güçsüzüm

Ben güçlüyüm

Avım / tehlikedeyim (örn. Köpekler ve böcekler)

Güvendeyim

Ben bir korkağım

İyiyim/Kontrol edebilirim

Aşama 4: Duyarsızlaştırma

Tüm Hedefler için Standart EMDR Protokolünü Uygulama

Tüm hedefleri işlemek için Standart EMDR Protokolü kullanılır.  Bununla beraber anı ağına yeterince ukaşmak için, hedefe geri dönmek için Standart EMDR prosedürünü kullanmak için önerilenden biraz farklı bir stratejiye izlenebilmektedir.

 Daha spesifik olarak, hedefe geri döndükten sonra, danışandan hedefin en belirgin detayına odaklanması istenir; yani, (uyaranın) en çok rahatsızlık uyandıran kısmı. Bu nedenle, danışandan rahatsız edici anının belli yönlerine duygusal olarak bağlanmak için zamana ihtiyacı olabilir, ancak danışan şu anda, çift taraflı stimülasyon (BLS)  verildiğinde, anının hangi yönünün  en rahatsız edici olduğunun algılanmasına izin verilmelidir. Çünkü anı akışını sığayan en önemli strateji bu uygulamadır.

Daha sonra  Standart EMDR Protokolünü izlenir. Bu prosedür sübjektif rahatsızlık derecesi (SUD) = O olana kadar tekrarlanmalıdır. Sonra PC yerleştirilir. İlk hedefin normal işlemlenme sırasında yeniden işlenmeyen sorunla ilişkili her travmatik olaylar , SUD’lar 1 veya 0’a ulaşana ve PC 6 ya 7 olana kadar Standart EMDR Protokolü kullanılarak işlenmelidir.

Aşama 5: Yerleştirme

  1. Aşamadaki çalışma Standart EMDR Protokolü’nü izler.

Aşama 6: Beden Taraması

Aşama 6’daki çalışma Standart EMDR Protokolünü izler. 

Diğer Hedefleri Kontrol Edin

SUD> 0 ise, danışanın mevcut fobik semptomlarına katkıda bulunabilecek veya “tetikleyebilecek” diğer anılarla devam edin.

Danışanın Geleceğe İlişkin Herhangi Bir Felaket Senaryosunun Sahip Olup Olmadığını Kontrol Edin (Flashforward)

Tüm eski anılardan sonra – “şu anda ” danışanın gelecek hakkında açık bir felaket senaryosu olup olmadığını kontrol edin ( flashforward olarak adlandırılır ). Korkulan şeyden kaçınılamazsa danışan en kötü durumda ya da “kıyamet senaryosunda” ne olacağını düşünüyor? danışanın bu senaryolarda SUD> O  olan bir flashforward’ı varsa, Flashforward Prosedürü ile devam edin.

Gelecekteki Kaygıları Kontrol Edin 

Danışanın, (eski) kaygı uyandıran nesne veya durumla karşı karşıya gelmeye hazırlanmak için, gelecekteki tipik bir durumun belirli bir zihinsel görüntüsünü belirlemek için zihinsel olarak ilerlemeleri istenir.

Bu senaryo danışanın terapi almadan önceki durumunda onun  korkusunu kesinlikle tetikleyen bir gelecek şablonu olmalı. Bu şablon, danışanın genellikle korkudan kaçındıkları veya şimdiye kadar korkmadan giremedikleri veya geçemedikleri bir durum olabilir.

Gelecekteki şablon için, danışanın davranışlarını ve gerçekten olmasını istedikleri şekilde hissettikleri bir durumun resmini seçmeleri yararlı olacaktır. Bu prosedürün amacı sadece gelecekteki olayın yeniden nüksetmesine neden olabilecek olası potanisyel tetikleyicilerin olup olmadığını kontrol etmek ve danışanı gelecekteki çatışmalara hazırlamak, böylece özgüven duygularını daha da arttırmaktır. 

Pratik bir bakış açısından, müşterilerin standart bir PC’yi (örneğin, “başa çıkabilirim” veya “üstesinden gelebilirim”) göz önünde bulundurarak gelecek şablonuna ilişkin resmi akıllarında tutmaları ve bu sahneyi mümkün olduğunca görselleştirmeleri istenir.

 Daha sonra BLS (Çift yönlü uyarımlar) sunulur.

Bu, uygulama  VoC = 7 olana kadar) devam eder. Bu nedenle, bu yerleştirme prosedürü başarılı olduğunda, danışanın deneyimin zihinsel temsilleriyle başa çıkabileceklerine tamamen bir inanç geliştirmiş olacaktır.

Terapist , gelecekteki şablon yeterince yerleştiğine emin oluncaya kadar (VoC = 7) bu prosedüre devam eder .

Fobilerim var. Nasıl Kurtulurum diyorsanız EMDR terapisi sizin için etkili bir teknik olacaktır. EMDR terapisi yapan psikolog ve klinik tecrübesi olan bir bir terapist ile fobilerinizden kurtulabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Translate »
Scroll to Top