Ebeveynizin (Anne ve Babanızın) Sizinle Narsistik Bir İlişki Kurup Kurmadığını Öğrenmek İçin Aşağıdaki Testi Yapabilirsiniz. En az 5 maddeyi kendinize yakın buluyorsanız narsist bir ilişkinin kurbanı olmuş olabilirsiniz.
- Kendinizi çocukken ya da şimdilerde sürekli olarak annenizin sevgisini, ilgisini ve onayını kazanmak için çabalarken mi buluyor(du)sunuz?
Ancak ne yaparsanız yapın asla onu tam olarak memnun etmeyi başaramadığınıza ilişkin içinizde bir his var mı?
Hem küçükken hem de şimdilerde büyük annenizi bir şekilde memnun etmek ve onayını hissetmek sizin için en önemli konuların başında geliyor mu?
Bebeklikten itibaren çocuklar için ilgi, sevgi ve onay en temel ruhsal ihtiyaçların başında gelir. Fakat bir bebek anne ve babayı bahşedilmiş eşsiz bir hediyedir. Ve sadece var olduğu için anne-baba tarafından onaylanması gereklidir. Eğer bir bebek olarak varlığımızın onaylanması olduğumuz kişiye bağlı değilse ve anne ve babalarımızın olmasını istedikleri kişi olarak onaylanıyorsak işte değersizlik duygusuna ait ilk çekirdek yapı içimizde oluşmaya başlamış demektedir.
Eğer anne-babamızın olmasını istediği kişi olmakta zorlanırsak neler olur peki?
Bu tür anne ve babalar çocuklarını sürekli olarak eleştirir ve onları oldukları halleriyle kabul etmezler. Bu kişiler de sürekli çabalarının sonunda kendilerini özgüvensiz bir ruh hali ile buluverirler. Bu çocuklar sürekli olarak annesini-babasını memnun etmeye çalışmışlar geçmişlerinde. Danışanlarımın bir çoğu anne ve babalarını memnun etmek için o kadar çabalıyor ki kendilerini unutuyorlar. Onlardan onay görmek için yıllarca temiz ve düzenli olmaya çalışan kızlar, onları memnun etmek için istemese bile piyano kursuna devam eden gençler, yıllar geçse de o üzülür diye duygularını ifade edemeyen 40 yaşında hala hayatını perişan eden insanlar tanıyorum.
- Anneniz ya da babanız için ne hissettiğinizden çok onlara nasıl göründüğünüz mü önemlidir?
Onlar için önemli olan ne hissettiğinizden/ya da hissttiklerinden daha çok nasıl göründüğünüz/ ve göründükleridir. “lyi görünmek, iyi hissetmekten daha iyidir” çünkü.
Onlar için arkadaşlarına, ailesine, işyerinde ve komşularına iyi görünmek, iyi hissetmekten daha önemlidir. Narsist bir ebeveyn sizi kendisinin bir uzantısı olarak görür ve siz iyi görünürseniz, o da iyi görünür. Onun için okulda aldığınız notlar, başardığınız sınavlar, gittiğiniz kurslar sizden daha çok onu ilgilendirir.
Dışarıdan bakıldığında, sizi önemsiyor gibi görünebilir ama günün sonunda önemli olan kendisi ve başkaları üzerinde bıraktığı izlenimdir. Gözününde olmadığınız ve başkaları tarafından farkedilmediğinizde, onun için görünmez olmaya başlarsınız. Ne yazık ki, ne hissettiğiniz onun için önemli değildir. Ona ne hissettirdiğiniz daha önemlidir. “Elalem ne der” gizli örgütü sürekli sizin ne yaptıklarınızı araştıryor, arşivliyor ve kayıt altına alıyordur. Bundan dolayı kendi arzu istek ve duygularınızı terk etmeyi öğrenip elalemin isteklerine ve beklentilerine göre yaşayarak kendinizden uzaklaşmaya başlarsınız. Yani başkalarına iyi görünme çabanız sizi giderek kendinize yabancılaştırır.
- Anneniz ya da babanız çoğu zaman sizi kıskanıyor ya da sizinle rakabet halinde midir?
- Narsist ebeveyniniz sizin kendinizi sağlıklı bir şekilde ifade etmenizi desteklemez. Özellikle ifade ettikleriniz onun ihtiyaçları ile çatıştığı durumlarda.
- Ailede her şey narsist olan ebeveynle ilgilidir.
Örneğin siz bir sorununuzu anlatmaya başladığınızda narsist olan ebeveyniniz karşı komşu ile yaşadığı önemsiz bir olayı sanki çok önemliymiş gibi anlatmaya başlar. Sizin anlattıklarınıza ise “her neyse” der ve geçiştirir. Ardından kendi durumundan ve hislerinden bahsetmeye başlar.
6. Nasrsist ebeveyniniz empati kuramaz.
Genelde ebeveyninizle olan ilişkinizde sık sık “Peki ya ben ne hissediyorum? Benim bir önemim yok mu?” şeklinde hissedebilirsiniz. Anne ya da babanız sizin duygularınızla ilgili ya da ne hissettiklerinizle ilgili pek bir şey duymak istemez.
- Ebeveyniniz kendi duygularıyla baş edemez.
Bu ebeveynler sadece sıklıkla yaptığı gibi öfkeyi ifade edebilirler. Bir annenin duygularının soğuk, nötr ya da öfke ile sınırlı olması, kendine ve çocuğuna gerçek duygularını ifade etme şansı tanımadığı anlamına gelir. Böylece ikisi arasında çok az duygu içeren yapay bir ilişki oluşmaktadır.
- Eleştirel ve yargılayıcıdır.
Çocuklarının kendilerine ait kötü duygularının günah keçisi olarak görür, kendi mutsuzlukları ve güvensizliklerinden onları sorumlu tutarlar. Cocuklar ve bazen yetişkinler anne ve babalarının bu kadar vargılayıcı olmasının altındaki nedenin kendisiyle ilgili kötü hisleri olduğunu görmezler. Eleştiriyi adaletsizlikten va da annenin öfkesinden kaynaklanan bir durum olarak görmek yerine, emerler: “Ben kötü olmalıyım, yoksa annem bana böyle davranmazdı. Erken yaşlarda alınan bu mesajları içselleştiririz, doğru olduklarına inanırız ve bu hayatın devamında büyük zorluklara sebep olur. Narsist bir anne ve babanın eleştirileri, çocuğunda derin bir ‘asla yeterli olamama‘ hissi yaratır. Bunu değiştirmek çok zordur. Çünkü ebeveyniniz yeeneklerinizi görmezden gelir, her başarınızı daha başarılı olabilmeniz için yeterli görmez ve sürekli olarak hata olarak gördüğü şeylere odaklanır.
- Ebeveyniz size çocuğu gibi değil, arkadaşı gibi davranır.
Çocukların çocuk olmasına müsaade edilmeli. Çocuklar kendi önemsedikleriyle ilgilenmeli, yetişkin yüklerini taşımamalılar. Narsist ebeveyn daha büyümeden çocuklarını yetişkin dünyasına dahil eder.
Örneğin bir kız çocuk annesiyle olduğu gibi babasıyla ortak özellikleri olduğunu bilir. Eğer anne babasını çocuğunun yanında sürekli eleştirse bu aynı zamanda kızını eleştirmek gibi olacaktır.
Çünkü çocuğun hem annesine hem de babasına güvenmesi gerekir fakat annesi yetişkin endişelerini onunla paylaştığında sağlıklı bir güven imkansız olacaktır. Kız çocuk kendini güvensiz ve yalnız hisseder çünkü güvenebileceği bir ebeveyni yoktur. Ayrıca annesinin ebeveynliğe dair evlilik sorunlarını çözemediği için kendini suçlu hisseder. İşte bir içsel mesaj daha böylece oluşur: “Ye- terince iyi değilim (çünkü annemin sorunlarını çözemiyorum.)
- Ebeveynizle aranızda sınırlar da yoktur ve mahremiyetiniz de.
Bunun yerine çocuğunun kendi istek ve ihtiyaçları için yanında olmasını bekler. Bu, çocuk için ciddi bir sorun yaratır. Sınırlar yoktur, aile hayatında özel alan yoktur. Narsist bir ebeveyn çocuğunu kendinin bir uazantısı olarak görür. Çocuk ise gitgide kendi duygularından ve hislerinden uzaklaşır içindeki kendi sesi giderek cılızlaşır. Artık kendisini sadece anne ve babasının gördüğü gibi görmeye başlar. Gelişimin her aşamasında çocuklar ebeveynlerinin yıllar içinde yaydığı olumsuz mesajları ve hisleri içselleştirmeden edemezler. Bu mesajlar genelde değersizlik ve yetersizlikle doludur.
Bu mesajlar bilinçdışı duygusal ve davranışsal döngüler yaratırlar, bunlar sorunlara sebep olur ve üstesinden gelmek çok zordur. Bu mesajların nereden geldiğini, sizi nasıl etkilediğini anladıktan sonra onları susturup, kendinizle ilgili sağlıklı inançlar oluşturabilirsiniz. Bu olumsuz sesleri ve kendinize dair görüntünüzü ebeveynizin narsistik davranışlarının nasıl geliştiğini öğrenerek değiştirebilirsiniz. Narsist bir ebeveynin aslında kırılgan ve zayıf bir özgüveni vardır. Bu yüzden kendine olan nefretini çocuğuna yansıtır. Uzman bir psikoterapist ya da psikolojik danışman ile bu sürecin farkındalığı ve çözümlerine ilişkin psikoterapi ve psikolojik danışmanlık desteği alabilirsiniz.
Psikoterapist Dr. Hüseyin DOĞAN