İyi Bir Psikologa Karar Verirken Nelere Dikkat Etmeliyiz..

PSİKOLOG ÖNERİSİNDE DİKKAT EDİLECEKLER

Pek çok insan, gündelik yaşamla başederken önemli düzeyde sıkıntı, üzüntü, rahatsız edici semptomlar veya başka zorluklar yaşarken psikoloğa desteğine ihtiyaç duyabilir ve psikolog tavsiyesi aramaya  başlar. Bu durumdayken, size yardım edebilecek ve daha iyi hissetmenizi sağlayacak profesyonel ve uzman olan sorunlarınıza gerçekten çözüm üretebilecek birilerini ararsınız. Bununla birlikte, araba satın almadan önce birkaç modeli denemek istemeniz gibi, iyi bir psikoloğu seçtiğinizden emin olmak için psikolog önerisi almak ve birkaç psikoterapisti incelemek iyi bir fikirdir. Sizin için doğru uzman psikolog veya psikoterapisti seçme şansınızı artırmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

 Özel Sorununuza ve İhtiyacınıza Odaklanın

Pek çok kişi, psikolojik danışmanlık merkezleri arasından seçim yapmadan önce, terapide neyi ele almayı umduklarını dikkatlice düşünmek zorunda kalmaktadır. Belirli bir ilişkideki sorunlar gibi çoğu psikoloğun ya da klinik terapistin genel olarak ele aldığı zorluklarla ilgili psikolojik destek almak istiyor olabilirsiniz. Ya da bir psikoloğa ihtiyaç duyma sebebiniz boşanma veya orta yaş krizi gibi belirli yaşam değişikliklerine uyum sağlamak olabilir. Bununla birlikte, özel ihtiyaçlarınız varsa veya şiddetli veya uzun süreli stresli bir durum yaşadıysanız (çocukken istismar edilmiş olma veya duygusal ihmal, travmatik strese maruz kalma, panik atak ya da kaygı bozukluğu yaşama gibi), bu alanlarda terapi eğitimi almış ve mesleki deneyimi olan en iyi psikologlar içinden seçim yapmak önemlidir.

İyi Bir Psikoloğu Tavsiye Alarak Arayın

Belirli bir psikoterapist ile daha önceden seans almış ve memnun kalan yakın arkadaşlarınız veya iş arkadaşlarınız varsa, ilk adım, bu terapistin iletişim bilgilerini paylaşıp paylaşmayacaklarını sormaktır. Bu durum, özellikle arkadaşınızın yaşadığı benzer bir zorluk içindeyseniz psikolojik yardım almak sizin için oldukça faydalı olabilir. Psikolog Tavsiyesi isteğiniz kişinin durumunuzu bilmesinden rahatsızlık duymasından endişe ediyorsanız, doğrudan psikoloğun telefonunu isteyip sorunlarınızla ilgili bilgi alın. Arkadaşınız ya da tanıdığınız sizin sorunuzu asla bilmeyecektir. Yasal olarak (ve etik olarak) terapistler bilgilerinizi paylaşamadığından, terapistin sizinle ilgili bilgileri diğer taraflarla paylaşmasından endişe duymanıza gerek yoktur. Bu kanunun tek istisnası, bir danışana veya başka bir tarafa ciddi zarar riski olması durumudur. Bununla birlikte belki iki ya da üç klinik psikolog ya da aile terapisti arasında kısa bir liste oluşturup psikologa gitme  amacınızı göz önünde bulundurarak ek araştırmaları tamamlamak iyi bir fikir olabilir.

 İnternette Araştırma Yapın

İnternet üzerinden her geçen gün artan psikoterapist rehberi bulunmaktadır.  Örneğin “Ankarada en iyi psikologlar” ya da “Ankara klinik psikolog” için hızlı bir Google araması, çok sayıda sonuç üretecektir. Size en yakın olduğunu düşündüğünüz en iyi psikolog merkezleri ve klinik psikologları, uyguladıkları terapi türlerini, psikolog ücretlerini hızlıca belirleyebildiğiniz için psikolog seçiminizi daha kolay hale getirebilir. Bu aynı zamanda, belirli bir psikoterapistin size özellikle yardımcı olabilecek uzmanlık becerileri ve deneyimine sahip olup olmadığını öğrenmeyi kolaylaştırır. Ayrıca, bu konuda yüz yüze konuşmaya gerek duymadan araştırma yapabileceğiniz anlamına gelir.

 Bir Görüşme Ayarlayın

Örneğin iki ya da üç Ankara’da psikolog kliniği belirlediyseniz, her biriyle iletişim kurmak isteyebilirsiniz. Genellikle, bir telefon görüşmesi veya daha rahat hissetmek isterseniz, bir e-posta gönderilmesi uygun olacaktır. Klinik psikolog ya da psikoerapist ile görüşürken not almaya hazır olun. Özel ihtiyaçlarınız hakkında herhangi bir görüşmeden önce bazı bilgileri teyit etmek iyi bir fikirdir. Psikoloğun yeni danışan kabul ettiğini ve programınıza uygun zamanlarda boşluğu olup olmadığını kontrol edin. Bu özellikle, örneğin sadece işinizi bitirdikten sonra akşamları seansa gidebilecekseniz çok önemlidir.

Sizin için önemli olan hususlarla ilgili sorun yoksa özel ihtiyaçlarınıza odaklanmanız uygun olacaktır. Kendiniz hakkında yeterli bilgi vermeye hazır olun, böylece psikologlara ne kadar yardımcı olabileceğine dair ilk tahminde bulunabilir. Özellikle özel bir durumunuz varsa, kişisel sorunlarınızı tartışmak zor olabilir. Ancak, şunu unutmayın ki, terapistin yalnızca başlıklara ve ilgili alt başlıklara ihtiyacı vardır. Örneğin kaygı sorunu yaşıyorum, takıntılarım var, özgüven sorunları yaşıyorum, panik atağım var, ilişki sorunları yaşıyorum gibi. Ya da geceleri uyuyamıyorum, sürekli korku halindeyim, zihnimden düşünceleri atamıyorum gibi semptomlarınızdan bahsedebilirsiniz. Örneğin, “Altı aydır panik atak geçiriyorum. Dedemi gözün önünde kaybettikten sonra başladı. Bunun, bu tür kayıpların ve hastalıkların çok sayıda yaşandığı bir evde büyümeyle ilgili olduğunu düşünüyorum. ” gibi de kendinizi ifade edebilirsiniz.

Ek olarak, psikolojik travmaya maruz kalmış bir geçmişiniz varsa veya çok zorlayıcı bir stresle karşı karşıyaysanız, bu başlık yaklaşımı size göre uygun olmayacaktır. Doğrudan psikolojik destek almak için psikologla iletişime geçebilirsiniz.

Daha sonra, psikolog ücretleri ile sorular sorarak görüşme yapma sırası sizdedir. Her bir potansiyel terapiste aynı soruları sunabilmeniz ve herhangi bir soruyu unutmadığınızdan emin olmanız için önceden yazılmış bir listeye sahip olmanız yararlı olacaktır. Şu soruları psikologa yöneltebilirsiniz:

Terapistin tercih ettiği teknikleri ve çalışma şeklini açıklamasını isteyin;

Terapistin ilgilendiğiniz alanda bir eğitim tamamlayıp tamamlamadığını sorun;

Terapistin kendinize benzer zorlukları olan insanlarla çalışma deneyimlerini irdeleyin;

 Görüşme sıklığı hakkında bilgi edinin

Görüşme Sonrası İyi Bir Psikoloğa Nasıl Karar Verilir?

Tüm potansiyel klinik psikolog ve psikoterapist uzmanları ile konuştuktan sonra notlarınızı karşılaştırın. Emin değilseniz bir veya iki kişiyle bir görüşme daha planlayın. Bir terapist seçmeden önce son bir önemli husus bulunmaktadır: Bu kişinin yanında kendinizi rahat ve güvende hissettiniz mi?

Psikoterapi kişilerarası yoğun güven ve işbirliğine dayalı kişisel bir süreçtir ve  psikoloğun mesleki yetenek ve eğitimlerinden bağımsız olarak, araştırmalar kişilerarası bir bağ ve güven duymanın psikoterapi sürecinin başarısına büyük katkı sağladığını göstermektedir. Bu nedenle, başkalarıyla genel olarak iyi bir kişilerarası iletişimi olan bir kişiyseniz, ancak potansiyel bir psikolog ya da psikoterapistiniz ile aranızda aynı elektriğin oluşmadığını fark ederseniz, başka bir psikoloğa gitmek daha doğru bir karar olacaktır. Başkalarıyla iletişim kurmakta zorlanıyorsanız, yaşamınızla ilgili ayrıntıları paylaşacak belirli bir terapistle yeterince rahat edebileceğinize odaklanmanız yeterli olacaktır.

İyi bir Psikolog ya da Psikoterapist aşağıdaki ipuçlarına bakarak karar verebilirsiniz:

  • Psikolog sizinle ilgilendi mi?
  • Ne paylaştığınızla ilgili detaylara dikkat etti mi?
  • Herhangi bir sorunuza karşı anlayışlı mıydı?
  • Kişisel olarak sorununuzla ilgili ayrıntılı bilgi toplamayı amaçladı mı? Bir kabul edilme, anlaşılma duygusu, yargılanmama duygusu hissettiniz mi?
  • Ayrıca İyi bir psikolog aşağıdakiler yapmaz:
  • Emir vermez, yönlendirmez
  • Uyarmaz, Korkutmaz ve Gözdağı Vermez
  • Ahlak dersi vermez
  •  Yapmalısın, etmelisin mesajlarını vermez
  • Öğüt vermez, kişinin  kendi yaşadığı sorunlarını kendi kendisine çözeceği yeteneğinin ve potansiyelinin olduğuna inanır.
  • Öğretmen gibi davranmaz,  nutuk çekmez, mantıklı düşünceler önermez
  • Yargılamaz, eleştirmez, suçlamaz, aynı düşüncede olmaya zorlamaz.
  • Alay etmez, küçümsemez, avutmaz
  • Tanı koymaz.

Bazen psikoterapistler yukarıda sayılanları seansta benimsedikleri terapi yaklaşımına belli bir amaca dönük olarak  yapabilirler (Örneğin siz hep kendinizi mağdur olduğunuza inanıyor ve herkese böyle davranıyorsanız psikolog diğer insanların tam tersi şekilde davranıp ne hissettiğinize odaklanabilir. Zaman zaman nazik davranmayarak size kimlerin benzer duyguyu hissettridiğini fark ettirmeye çalışabilir)

Bunlarla beraber  en iyi psikolog arayışı içinde terapistin becerilerine ve yeteneklerine ek olarak göz önünde bulundurulması gereken en olumlu işaret psikoloğun samimi, içten ve sizi olduğu gibi kabul etmesi sonucunda aranızda oluşacak olan terapotik bağ olduğunu unutmayın….

Uzman Klinik Psikolog ve Psikoterapist Dr. Hüseyin DOĞAN

 

Bir Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Translate »
Scroll to Top