Depresyonda mıyım? Depresyonun Belirtileri Nelerdir?

  DEPRESYONDA OLDUĞUNUZUN 11 GİZLİ BELİRTİSİ

Depresyonunuz olup olmadığını anlamak, günlük aktivitelerinizi değerlendirmeyi ve depresyon belirtilerinin gündelik görevlerinizi yapabilme ve diğer insanlarla etkileşim kurma yeteneğinizi etkileyip etkilemediğine bakmak en temel kuraldır.

Psikolog, Psikiyatrist gibi Ruh sağlığı uzmanları, aşağıdaki belirtileri gizli depresyonun tipik belirtileri olarak kabul ederler:

1.Konsantre Olmada Zorluk

Son zamanlarda, dikkat ve odaklanma eksikliği nedeniyle düzenli olarak yaptığınız görevlerinizi tamamlamakta zorluk çektiniz mi?

Depresyonun yaygın bir belirtisi, odaklanamama veya konsantre olmadaki zorluktur. Bir göreve odaklanmak ya da bir konuşma yaparken düşünceler içinde bir daldan başka bir dala atlamak gibi.

Konsantrasyon ve hafıza sorunları ile birlikte seyreden depresyon nedeniyle daha zorlu bir sosyal ve iş hayatı yaşamaya başlarsınız.

2.Uyku Düzenindeki Değişiklikler

Geceleri uykuya dalmakta veya gecenin çoğunda uykuda kalmakta sorun mu yaşıyorsunuz?  Ya da uykunuz çok yüzeysel ve hemen en ufak bir seste uyanıyor musunuz?

Aldığınız uyku miktarı ruh halinizi etkiler. Bu durum, bazılarının yeterince uyuyamadıklarında neden huysuz veya düzensiz bir ruh haline neden olabilmektedir. Depresyon, bir kişinin dinlendirici bir uyku çekmesini zorlaştırabilir. Uyku problemleri yaşayan birçok insan kaliteli bir uykuya sahip değildir. Araştırmalar uyku sorunu olan kişilerin depresyon, anksiyete veya her ikisine de sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. İnsanlar çok fazla uyurlarsa da depresif ruh halleri yaşayabilirler.

3.Kilo Ve Yeme Alışkanlıklarındaki Değişiklikler

Kendinizi daha fazla abur cubur yerken veya öğün atlarken buluyor musunuz?

Bir kişi çok az veya çok fazla yerse depresyonun belirtilerinden birisi olabilir. Yeme eyleminin  duygusal hissetme sırasında rahatlama için kullanıldığı bilinmektedir. Ruh haliniz kötü ise, çok fazla yemek yemek isteyeyebilirsiniz. Sonuç olarak, kilonuz artar, ancak benlik saygınız da bir darbe alır. Bir kişinin depresyon belirtilerinin şiddeti, kendini veya vücut tipini nasıl gördüğüne bağlı olarak değişebilir.

4.Madde Bağımlılığı

Alkollü bir içecekle gevşeme ve rahatlama sıklığınız nedir?

İnsanlar yalnız veya üzgün hissettiklerinde alkol veya uyuşturucu madde kullanma sıklıkları artabilir. Bazen bir kişi alkol ve madde bağımlılığı ile ilgili bir problemi olduğunu fark etmeyebilir, çünkü başa çıkarken ne sıklıkta alkol veya madde kullandığınızı fark etmeyebilirsiniz.  

Yapılan çalışmalar kaygı, depresyon ve  duygudurum bozukluğu olanların da bir madde veya alkol bozukluğuna sahip olma olasılığının yüksek olduğunu göstermektedir.

5.Gülümseyen Depresyon

Hayatta kalmak için mutlu bir surat takınmak zorunda gibi hissediyor musunuz?

Depresyonlarını gizleyen insanlar, başkalarının yanında olduklarında yüzlerinde bir gülümseme takınabilirler.

 “Gülümseyen depresyon” olarak da bilinen bu durumda kişi, üzülecek ya da yanlış bir durum yokmuş gibi  hayatına ve işine devam edebilir. Ancak diğer insanların onlar hakkında ne düşündükleri konusunda endişelenebilir veya insanların onları güvenilmez olarak görebileceğini düşünebilirler. Duygularını ifade etmekte zorlanırlar. Başkalarını üzmemek ve kırmamak için yoğun çaba gösterebilirler.  Özellikle sosyal ortamlarda kendileri gibi olmaktan gerçekten duygu ve düşüncelerini ifade etmekten hep geri durular.

6.Yorgunluk Veya Bitkinlik

Daha sık yorgun veya bitkin hissediyor musunuz?

Depresyonun en yaygın belirtilerinden biri yorgunluktur. Enerji eksikliği olduğunda, yorgun veya yıpranmış hissedeceksiniz. Yeterince uyuyamıyorsanız böyle hissedebilirsiniz. İş ve sosyal hayatınız yolunda gitmeyebilir. Gündelik işleri, daha önce zevkle yaptığınız etkinlikleri artık yapmak için içinizde en ufak istek kalmadığını fark edersiniz.

7.Ağrı ve sızı

Sebepsiz yere gelen veya giden ağrılarınız veya sızılarınız var mı? Depresyon zihinsel sağlığınızı etkiler, ancak insanlar fiziksel sonuçlar yaşarlar. Kilo değişiklikleri ve yorgunluğun yanı sıra, bir kişi baş ağrısı, sırt ağrısı, sindirim sorunları ve kronik ağrı yaşayabilir.

8.Kötümser  ve Karamsar Düşünceler

Olumsuz bir bakış açısıyla olaylara veya durumlara  bakma alışkanlığınız var mı?

Depresyondan muzdarip kişiler, geleceği olumlu düşünmekte zorlanabilirler. Depresyonda olan bir kişi, kararlarının depresyonu olmayan birinden daha doğru olduğunu varsayabilir. Kısacası, diğerleri kadar iyimserliğe sahip olmayabilirler ve iyimserlik duygularını kaybederler.

9.Sinirlilik

Başkaları sizi son zamanlarda huzursuz veya gergin şekilde görüyor mu?

Duygudurum değişiklikleri genellikle depresyonda görülür, ancak birçoğu depresyonla ilişkili olmayabilir. Depresyonda olan kişiler üzüntü yerine sinirlilik veya öfke ifadesi geliştirebilirler. Bazıları bastırılmış bir öfke biçimi gösterebilir veya ruh hallerinde ani bir değişiklik gösterebilir ve rahatsız edilmek istemedikleri izlenimini verebilirler.

10.Faaliyetlere ve Etkinliklere Olan  İlgi Kaybı

Sevdiğiniz bir aktiviteyi yapmayı bıraktınız mı?

Depresyon ile yaşarken, depresyon ilgi duyguğunuz aktivitelere veya hobilere katılmayı neredeyse imkansız kılar. Hobilere olan ilgi eksikliği, özellikle başkalarının yanında olmasını istemediğinde yaygın bir semptomdur. Bir zamanlar zevk alınan aktiviteler artık zevk vermemeye başlar.

11.Cinsel İlgide Değişiklikler

Bir kişi depresyonda ise cinsel isteği oldukça düşer ve cinselliği artık eğlenceli ve zevkli bulmayabilir.

Düşük enerji, sık sık yorgunluk hissi ve ilgi eksikliği gibi diğer faktörler de bu soruna katkıda bulunabilir. Depresif bir kişi, eşiyle veya sevgilisi ile ilişki ve iletişim sorunları yaşayabilir ve bu da depresyonu daha da kötüleştirilebilir.

 

Bir Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Translate »
Scroll to Top