Çocuğunuzda antisosyal kişilik özellikleri var mı?

ÇOCUĞUNUZ BUNLAR YAPIYORSA DİKKAT EDİN

Çocuğunuz arkadaşları güldüğünde onlara katılmıyorsa, onları canı yandığında üzülmüyor duygusunu değiştirmiyorsa, bir grup arkadaşı ile birlikte herkesin güldüğü şeylere gülmüyorsa bu davranışlar erken önlem alınması gereken davranışlar içerisindedir. İlerleyen yıllarda empati duygusundan yoksun, karşıdaki kişileri anlayamayan ve kendilerini anlamadığı için çevresinden arkadaşları uzaklaşıp hiç arkadaşı olmayabilir. Bu durum da ciddi kişilik bozukluğunun ilk ve en temel adımı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bunlarla beraber hayvanlara ve diğer canlılara gerekli özeni ve merhameti göstermiyorsa, sadece kendi istekleri varmış gibi bir isteğinde tutturup öfke krizleri geçiriyorsa, kolay kolay sakinleşmiyorsa yukarıdaki davranışlara ek olarak bu davranışların varlığı çocuğunuzda anti sosyal kişiliğin ilk belirtileri var demektir. Bunun için erken önlem alınarak özellikle duygusal becerilerin öğretilmesi, duygu anlama gösterme ve ifade edebilme beceri programları için sakın geç kalmayın. Özellikle yaratıcı dramanın duyguları öğrenmesinde kanıtlanmış ciddi faydaları vardır. Ancak 18 yaşından sonra alınacak tedbirler çocukluk dönemi kadar etkili ve iyileştirici olmayacaktır. Eğer bu belirtileri çocuğunuzda çok erken yaştan itibaren gözlemliyorsanız sakın geç kalmayın. Bir psikolog eşliğinde önleyici bir müdahale programı ile çocuğunuzun kişilik gelişimine yardımcı olabilirsiniz.

Bununla beraber tüm çocuklar uygunsuz şeyler yapabilirler. Bu onların antisosyal kişilik bozukluğu olduğu anlamına gelmez. Kendi ergenliğinizi hatırlayın…sorunlu ya da tehlikeli olduğunu düşündüğünüz şekilde davranmadınız mı? Peki, çocukların olumsuz davranışlarını psikolojik patolojiden nasıl ayırt edebiliriz? Bu konuda hangi semptomları gözleyeceğimiz önemlidir.

Özetle;

İnsanlara ve hayvanlara karşı saldırganlık, başkasının eşyasına zarar vermesi,

Aldatma veya hırsızlık ve ciddi şekilde kurallara uymada güçlük.

İnsanlara ve canlılara acımasızca davranma

Ergenlik döneminde sık sık okulu asma okula gitmeme

Bu olumsuz davranışlarından dolayı pişmanlık duygusu yaşamama

Son olarak, antisosyal kişilik bozukluğundan şüphelenebilmek için davranışların en az bir yıl boyunca devam etmesi gerekir.

Çevrenizde bu tür davranışların erken sinyallerini görürseniz mutlaka yardım alabilmeleri için harekete geçin…Ne kadar erken o kadar iyi…

Psikolog Dr.Hüseyin Doğan

Bir Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Translate »
Scroll to Top