Klinik Psikolog| Uzman Klinik Psikolog Ne İş Yapar?

KLİNİK PSİKOLOG ve KLİNİK PSİKOLOJİ

Ankara klinik psikologlar, olarak bu yazımızda klinik psikolog, psikoterapist ve psikiyatristin arasındaki farklara değindik..

Klinik psikoloji nedir?

Klinik psikoloji, psikolojinin alt alanları içinde en yaygın psikolojik uzmanlık alanıdır. Uzman Klinik psikolog ise, özellikle klinik ruh sağlığı ortamında çalışan bir psikologdur. Bu tip psikologlar zihinsel veya davranışsal konularda yardıma ihtiyaç duyan kişilere doğrudan hizmet verebilen ve psikolojik test konusunda uzman profesyonellerdir.

 Klinik psikologlar bilişsel ve kişilik testlerini uygular ve yorumlar, zihinsel ve ruhsal hastalıkları teşhis eder, tedavi planları oluşturur ve psikoterapi yapabilirler. Danışanlarının davranışlarını görüşerek, test ederek ve gözlemleyerek, bilişsel yeteneklerini veya zihinsel durumlarını değerlendirebilir ve o kişiye özgü bir tedavi planı uygulayabilirler. Bazı klinik psikologlar çeşitli zihinsel bozuklukları ve davranışları tedavi ederken, diğerleri depresyon ya da kaygı bozukluğu gibi belirli bir bozukluğa odaklanmayı tercih eder. Klinik psikologlar hastanelerde, özel muayenehanelerde, ayakta tedavi merkezlerinde ve devlet kurumlarında çalışabilir.

Bir Klinik Psikolog Ne İş Yapar?

Bir klinik psikolog doğrudan danışanlarla ruh sağlığı alanında çalışır. Danışanlarla birebir veya grup halinde çalışabilir, çeşitli farklı zihinsel bozukluklar için hastaları teşhis edebilir ve tedavi edebilirler. Klinik psikologlar, anormal psikoloji konusunda uzmanlaşmış olmaları nedeniyle diğer psikoterapist türlerinden farklıdır. Klinik psikologların tipik olarak ilaç reçete etmediklerini belirtmek gerekir. Yasaya göre, sadece psikiyatristler ilaç reçete edebilirler. Psikologlar ve psikiyatristler hem ruh sağlığı alanında çalışabilir hem de çok farklı roller üstlenirler.

Bir klinik psikologun amacı, danışanların psikolojik, duygusal veya davranışsal sorunlarını tanımlamalarına yardımcı olmaktır. Sonrasında kişisel, sosyal, eğitimsel ve mesleki gelişimlerini gerçekleştirmelerine yardımcı olacak hedefler ve bir eylem planı tanımlayarak kişiye yol gösterirler. Klinik psikologlar, farklı insanların farklı sorunları olduğu için tedavi planlarını her bir hastaya uyarlamalı ve en iyi terapi biçimine karar vermelidir. Aynı konuya sahip iki kişi bile tedavi ve iyileşme planlarına çok farklı yanıt verebilir.

Spesifik tedavilerin ve müdahalelerin ne kadar iyi işlediğini ölçmek için geçerli ve güvenilir yollar geliştirmek adına klinik psikolojide değerlendirme araştırması yapılır. Bu nedenle, bir klinik psikologun işinin büyük bir kısmı, geçerli ve güvenilir testlerin geliştirilmesini ve değerlendirilmesini de içerir. Değerlendirmeler bireylerle görüşülerek, tıbbi kayıtlara bakarak ve klinik gözlemler sayesinde yapılabilir. Test, zeka ve başarı testleri, mesleki testler veya yetenek ve beceri seviyelerini ölçmek için tasarlanmış diğer testler şeklinde yapılabilir. Böyle kapsamlı bir değerlendirme yaklaşımı ile klinik psikologlar, danışanları için en etkili ve uygun psikolojik tedavilere ve müdahalelere karar verebilirler. Ankara klinik psikologlar olarak bizler de sizlere psikolojik test ve değerlendirmeler yaparak uzman klinik psikologlarımızla psikoterapi hizmeti sunmaktayız.

Psikolog ve Klinik Psikolog Arasındaki Fark Nedir?

Psikoloji, insan zihninin – zihinsel davranışların ve psikolojik işlevlerin bir çalışmasıdır. Psikologlar, zihnin nasıl işlev gördüğünü, bir şeye nasıl tepki verdiğini, geliştirilebildiğini ve nasıl kararlı bir durumda tutulabileceğini anlamaya çalışırlar. Psikologlar davranış, duygu, ilişkiler, insan algısı, biliş, kişilik, dikkat ve motivasyon gibi çeşitli kavramları incelerler. Dünyanın dört bir yanındaki birçok insan zihinsel ve duygusal sorunları anlama konusunda psikologlara danışmaktadırlar.

Klinik psikologlar etkileşimli olarak ve danışanlarına zihinsel sağlıklarında yardımcı olarak işleri bir adım öteye taşıyabilirler. Bu, görüşmeler, değerlendirmeler, psikolojik testler ve psikoterapi yoluyla yapılır. Klinik psikologlar, psikolojinin bilimsel yöntem ve prensiplerini kullanarak psikolojik sorunlardan muzdarip olanların en iyi nasıl tedavi edileceğini anlayabilirler. Klinik psikologların amacı, kişinin yaşam kalitesini artırabilecek spesifik bir psikolojik yardım sunmaktır.

İki meslek arasındaki eğitim farkıyla ilgili olarak, bir psikoloğun dört yıllık üniversite temelli bir psikoloji derecesi tamamlaması gerekir. Klinik bir psikolog olmak için bir lisans derecesi ve iki yıllık klinik psikoloji yüksek lisans eğitimini tamamlanmalıdır. Bir doktora veya klinik psikoloji doktora derecesini tamamlayan klinik psikologlar ‘doktor’ unvanını kullanabilirler.

Bir Klinik Psikolog ve Bir Psikiyatrist Arasındaki Fark Nedir?

Klinik psikologlar ve psikiyatristler genellikle danışan ya da hastalarının semptomlarını hem davranışsal hem de klinik açıdan tedavi etmek için birlikte çalışırlar. Ortak bir hedefi paylaşırlar: insanların daha iyi hissetmelerine yardımcı olma arzusu. Psikoloji ve psikiyatri alanlarının her ikisi de zihinsel ve duygusal sağlığın iyileştirilmesi için tedavi sağlamada önemlidir. Bu klinik psikolog hastayı ilaç reçete edebilen bir psikiyatriste yönlendirebilir. Klinik psikologlar ve psikiyatristler genellikle danışanın iyiliği için birlikte çalıştıklarından, iş tanımları bir şekilde çakışabilir. Her ikisi de ruh sağlığı alanında çalışırken, çok farklı roller üstlenirler (özellikle uyguladıkları tedavi türünde). Her meslek aynı zamanda farklı eğitim yolları gerektirir.

Psikiyatrın Rolü

Psikiyatristler, kendilerini zihinsel bozukluğu olan insanlar için en iyi tedaviyi ve bakımı sağlamaya adamış tıp doktorlarıdır. Psikiyatristler eğitimli tıp doktorları olduğu için ilaç reçete edebilirler. Psikiyatride ilaç tedavisi, danışmanlık ve tedavi fark edilir sonuçlar vermediğinde kullanılır. Doktorlar olarak, psikiyatristler zihnin yanı sıra bedenin iç ve dış noktalarını da anlarlar. Eğitimleri – 6 yıllık tıp fakültesi ve ardından psikiyatri asistanı – aşağıdakileri içeren temel ve karmaşık psikiyatrik durumları teşhis etmelerini sağlar: psikoz; duygusal bozukluklar; anksiyete bozuklukları; ve davranış bozuklukları. Ayrıca psikoterapi uygulayabilirler.

Klinik Psikolog ve Psikoterapist Arasındaki Fark Nedir?

Bir klinik psikologun ve bir psikoterapistin ne yaptığı konusunda akıllar genelde biraz karışır. Bu karışıklık, yanlış profesyonelden randevu almak için yardım arayan bireylere bile yol açabilir. Klinik psikologların çok spesifik bir mesleği vardır. Akademik bir ortamda araştırmacı olarak çalışabilir veya terapist olabilir ve klinik psikolog kliniğinde çalışabilirler. Öte yandan, bir psikoterapist olmak, daha çok geniş çapta kullanılabildiği için çeşitli şeyleri içerebilir.

 Açıklığa kavuşturmak için, tüm klinik psikologlar ve diğer psikoloji uzmanları, danışanlar için terapi sağlayan herhangi bir profesyonele verilen bir başlık olduğu için kendilerini psikoterapist terimi altına dahil edilebilirler. Psikoterapi terimi, psikologlar, psikoterapistler, klinik psikologlar ve psikoterapide uzmanlık eğitimi almış diğer akıl sağlığı profesyonelleri gibi çeşitli uygulayıcılar tarafından kullanılabilir. Psikoterapi bire bir, gruplar halinde, çiftlerle ve ailelerle yapılabilir. Bu tür terapi, insanların ilişki sorunlarını, stresini, duygusal problemlerini veya istenmeyen alışkanlıklarını aşmasına yardımcı olur. Psikoterapi tipik olarak ilaçlar veya fiziksel müdahaleler kullanmaktan ziyade sözlü ve sözsüz iletişime dayalı güvene dayalı bir ilişki türünü içerir. Psikoterapide farklı yaklaşımlar şunları içerebilir:

  •  Bilişsel davranışçı psikoterapi
  •  Sanat ve oyun psikoterapi
  •  Psikanalitik psikoterapi
  •  Deneyimsel yapılandırmacı psikoterapi
  •  Psikodinamik psikoterapi
  •  Hipnoterapi
  •  Aile psikoterapisi
  •  Rogerian psikoterapi
Klinik Psikolog Maaşları Ne kadardır?
Klinik psikolog maaşı çalıştığı kuruma göre değişebilmektedir. Eğer hastane gibi döner sermayesi olan yerlerde çalışıyorsa ekstra aylık 800-1200 arası normal aldığı 4500-5000 Tl maaşın üzerine ekstra ücret alabilmektedir. Bu maaş sadece devlet için geçerlidir. Özelde psikoterapi hizmeti veren bir klinik psikolog uzmanlığı ve yaptığı işe göre daha aşağı ve daha yukarı rakamlarda kazanç elde edebilmektedir. Bu rakamlar klinik psikolog 2020 maaşları için geçerlidir. Klinik psikologlar hastane, emniyet, aile bakanlığı, çeşitli bakanlıklarda, özel klinikte, özel okullar gibi psikoloji ile ilgili bir çok yerde çalışabilmektedir. 

Ankara psikolog, ya da Ankara klinik psikolog arayışınızda psikoterapi hizmeti almak için hemen randevu alabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Translate »
Scroll to Top